Tlaková níž Anett prináša už 3. vlnu zrážok a tá by mala priniesť najintenzívnejší dážď predovšetkým v Čechách a Rakúsku. Zatiaľ čo u nás modely na mnohých miestach znížili úhrny zrážok, v lokalite Jeseníkov ich postupne navyšujú. Pre vrchol Šerák už prekročili magickú hranicu 500mm! Pozrime sa trochu na to, ako sa zhodujú modelované parametre s reálne nameranými.

Doteraz na stanici Šerák, čo je vrchol v pohorí Jeseníkov s nadmorskou výškou 1328 m, napršalo 173 mm! Je to výsledná suma za periódu od piatku do soboty rána (6:00). Zahŕňa to predchádzajúce dve vlny zrážok, ktoré som popísal v poslednom príspevku. Aktuálne prebieha 3. vlna prinášajúca vlahu od východu. Pri tejto vlne sa predpokladajú výdatne zrážky najmä v podvečerných a nočných hodinách. Dokonca sa posunulo trvanie zrážok až do pondelka.

Na overenie úspešnosti modelov som prepočítal celkový úhrn pre spomínanú stanicu počas uplynulej noci. Podľa modelu ECMWF svietila najvyššia hodnota 77mm v čase od 20:00 do 6:00. Podľa mojich prepočtov v rovnakom čase napršalo 78,4mm. Je to takmer identická zhoda. Rovnaký model predpokladá sumárny úhrn až 503mm do konca periódy, čo by malo byť v pondelok.

Na Slovensku bude predovšetkým úradovať silný vietor, na horách chladno a daždivo. Povodňovú situáciu budú zhoršovať predovšetkým vodné toky z Rakúska a Čiech, čiže povodia Moravy a Dunaja. Zrážky budú smerovať po vonkajšom obvode Karpatského oblúka. Zvýšený úhrn vykazujú flyšové pohoria na východe Slovenska, ale sumárne nepredstavujú extrémne hodnoty.

Predpovedný model ECMWF a predpokladaný úhrn zrážok.
Stanica Šerák s najvyššími úhrnmi v rámci celej Českej republiky

Mohlo by Vás zaujímať